Férgek kutatása


Megjelenés: Eredmények új utakat nyithatnak meg a gyógyszerfejlesztésben is. Az angol Williamson család ban elvesztette Sue-t, az édesanyát egy ritka, neuroendokrin daganatos megbetegedésben.

paraziták a kézkezelésben ahol trichinózis fordul elő

Nem sokkal a tragédia után a család több tagjánál kiderült, hogy ők is rendelkeznek az édesanya haláláért felelős hibás génnel. A családfő a rákkutatás elkötelezett támogatójává vált. Anyagi hozzájárulásának köszönhetően, az ELTE kutatóit is felkérve nemzetközi együttműködés alakult a ritka, örökletes daganatos betegség kutatására.

Az angol családban az úgynevezett pheochromocytomák PHEO ritka, örökletes neuroendokrin tumorok okozzák az idő előtti férgek kutatása. Ezek a mellékvese velőállományából kiinduló tumorok túlzott adrenalin-szerű hormonokat pulzálnak a keringésbe.

A PHEO-t nehéz diagnosztizálni, mert más betegségeket, például magas vérnyomást utánozhat, így felismeréséig sok idő telhet el.

parazita diagnosztika es kezeles a parazitak kezelese a testben

Sokszor csak utólag, a váratlan elhalálozás körülményeit vizsgálva derül ki, hogy a beteg a ritka, neuroendokrin daganattal küzdött. A kutatásról közölt csütörtöki beszámoló szerint az azóta már a családról elnevezett Williamson-mutáció a szukcinát-dehidrogenáz SDH enzim B alegységét érinti.

mudfield féreg rossz lehelet a furnérok miatt

A B alegység hibája gyakran vezet daganatos áttétek kialakulásához, aminek a mechanizmusa jelenleg még nem ismert. A nemzetközi kutatócsoport közös munkája és a család együttműködése meghozta a remélt áttörést.

Helminták és protozók kutatása Egészség mentén: Húgyúti fertőzések Rossz lehelet epe torlódással gyógyszer a férgek megelőzésére felnőttek véleménye, az emberek parazitáinak kezelésére szolgáló hagyományos módszerek gyógyszer helminták és férgek ellen.

Ez a felfedezés férgek kutatása a káros hatások mechanizmusának megértéséhez, és segíthet rámutatni a rák lehetséges kezelésére" - összegzi a közleményben Anil Mehtat, a Dundee-i Egyetem kutatója. A Williamson család hibás génje, az emberi szervezet energiatermelésében szerepet játszó, egyik fontos fehérjéjének, az úgynevezett SDHB fehérje szerkezetét változtatja meg.

ascariasis gyermekeknél mi pinworm tojások hány él a felszínen

Az állati sejtekben általánosan működő energiagenerátor több mint millió évvel ezelőtt tökéletesedett, és változatlanul működik ma is" - mondta Vellainé Takács Krisztina. Az új modellállat a közlemény szerint egyértelmű siker. A férgekben megjelent a Williamson-mutáció, ami további, pontosabb vizsgálatok tesz lehetővé.

kálium-permanganát szag a szájból a gyermeknek féreg van

Sikerült a kutatóknak szelektíven kezelni a Williamson-mutáns férgeket úgy, hogy közben az egészséges férgek életben maradtak. Ez azt jelenti, hogy bizonyos hatóanyagok a Williamson-férgeket elpusztítják, míg az egészséges állatokra nincsenek hatással.

Apró féreg vezetett áttöréshez a rák egyik ritka típusának kutatásában Az új modell felhasználásával a kutatók elő tudták állítani a betegséget okozó Williamson-mutációt egy apró, mindössze egy milliméter férgek kutatása féregben. Eredmények új utakat nyithatnak meg a gyógyszerfejlesztésben is. Az angol Williamson család ban elvesztette Sue-t, az édesanyát egy ritka, neuroendokrin daganatos megbetegedésben.

Vagyis a humán rákos sejtek ellen is lehetnek megfelelő hatóanyagok, amik teszteléséhez egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók.

Jelenleg nincs gyógymód a PHEO-tumorok ellen, de a kutatások eddigi eredményei új férgek kutatása nyithatnak a daganatos megbetegedéssel kapcsolatos vizsgálatokban és a tünetek felismerésében - olvasható az ELTE beszámolójában.

milyen gyógyszerek a gyermekek számára a férgektől különböző férgek